Evo zašto je dužina USB kablova važna

Svi znamo da USB kablovi mogu biti različite dužine, a možda je vrijeme da konačno saznamo od čega dužina kabla zavisi i zašto je važna.

Glavni parametri od kojih zavisi dužina USB kabla su standard za koji je kabl dizajniran i činjenica da li je kabl aktivni ili pasivni. Takođe, verzija i dužina kabla ne zavisi od stila konektora – da li je on USB-A ili USB-C.

Maksimalna dužina pasivnog USB kabla je pet metara za verzije USB 1.1 i USB 2.0. USB 3.0 verzija je dugačka od 2-3 metra dok je tri metra i dužina naredne verzije USB-a 3.0, kao i verzija 3.1 i 3.2. Kablovi za USB 4 maksimalno su dugački 0,8 metara.

Proizvođači često tvrde da jedan kabl radi sa različitim standardima, ali to ne mora biti istina. Preporuka je da se uvijek kupi USB pouzdanog proizvođača, iako oni jeftiniji obećavaju da postižu specifikacije velike brzine.

Odgovor na pitanje zašto je dužina kabla uopšte bitna je višeznačan i ne zavisi samo od toga da li su kablovi aktivni ili pasivni. Treba uzeti u obzir i debljinu metalnih provodnika kabla i da li je USB kabl osposobljen za HDMI signale, Display Port i Thunderbolt.

Duži kabl pasivnog USB-a obično znači da će poslati signal biti slabiji zbog dužine ili ako je pretanak (što opet zavisi od dužine) podaci će se kretati sporije. Veća dužina povećava rizik od šuma drugih uređaja. Aktivni kablovi, za razliku od pasivnih, imaju kola za pojačavanje intenziteta signala i podaci putuju brže bez obzira na dužinu. Međutim, aktivni kablovi su skuplji i često imaju svoje punjenje.

Aktivni kablovi mogu i prekoračiti dužine, pa aktivni USB 2.0 kabl može biti do 30 metara, a 18 metara za USB 3.0, 3.1 ili 3.2.

Aktivni UBS kablovi četvrte generacije su još u procesu uvođenja na tržište i trenutno im je standardna dužina oko tri metra. Ne treba da zaboravimo da uvijek možemo koristiti USB hub sa sopstevnim napajanjem koji se može povezati na USB port, a koji omogućava povezivanje dužih kablova.