Zoom želi da se proširi i van video komunikacije

Platforma za video konferencije Zoom objavila je da kupuje firmu Five9, provajdera softvera za kontakt centar u oblaku, preuzimanjem svih njenih akcija za 14,7 milijardi dolara.

Ovo je prva akvizicija Zoom-a, u okviru njegovih priprema za postpandemijsko vrijeme kada se zaposleni vrate u kancelarije, i druga najveća u američkom tehnološkom sektoru ove godine, iza Majkrosoftove planirane kupovine Nuance Communications za 16 milijardi dolara.

Zoom je među 16 najuspešnijih rastućih kompanija u minulih 16 meseci, otkako je korona pandemija nenadano primorala poslodavce širom sveta da zatvore kancelarije i prisilila zaposlene u raznim djelatnostima da posao obavljaju od kuće i da poslovnu komunikaciju obavljaju u video formatu.

Nakon skoka prihoda za 326 odsto prošle godine, Zoom se suočava sa prirodnim usporavanjem jer se kompanije ponovo otvaraju i sastanci ponovo održavaju “licem u lice”. Mada je lansirao nove proizvode, računajući na predstojeće promene u svom poslovanju, Zoom je sada toliko veliki da je malo vjerovatno da će njegov organski rast zadovoljiti investitore na Vol Stritu.

Takođe su mu potrebni novi izvori prihoda, jer Majkrosoft pojačava tržišnu utakmuicu svojom ponudom video četovanja na platformi Teams.