Želite li slotove za slušalice na pametnim telefonima?

Bežične slušalice sve su popularnije, pa ne čudi ideja da dobiju svoj prostor u okviru pametnog telefona.

Naime, prvi takav uređaj predstavila je kompanija HMD, čiji je telefon Nokia 5710 XpressAudio jedinstven upravo po slotovima za držanje, ali u punjenje bežičnih slušalica. Slotovi se, logično, nalaze na zadnjoj strani telefona, ali time izgled telefona nije narušen, s obzirom na to da se slušalice nalaze ispod “poklopca”.

Da bi dobili informacije da li korisnici žele da i drugi pametni telefoni imaju ovu mogućnost, na portalu Android Authority sproveli su anketu u kojoj je glasalo više od 1.100 čitalaca, od kojih se gotovo tri četvrtine (74,1%) izjasnilo da želi da vidi slotove za slušalice na pametnim telefonima.

S druge strane, 25,88% ispitanika navelo je da ne želi ovu mogućnost. Razumljiv je stav i jednih i drugih, jer pored brojnih prednosti tu su i neke manje pozitivne stvari, poput one da se neće slušalice svih proizvođača moći nositi i puniti u svim telefonima. Neke će možda moći fizički stati u telefon drugog brenda, ali se vjerovatno neće moći puniti.

Primjer za to je upravo telefon Nokia 5710 XpressAudio, u kojem se mogu puniti slušalice te kompanije. Pored toga, mnogi smatraju da bi taj prostor u telefonu koji bi bio namijenjen za slušalice trebao biti bolje iskorišten u smislu povećanja veličine baterije ili davanja većeg prostora sistemu kamera. Naravno, prednost je što bi slušalice uvijek bile uz nas, u telefonu, napunjene i spremne za korištenje.