Zavirite u AR mini-muzej o prastarim životinjama

Sada imate priliku da zavirite u AR mini-muzej o prastarim životinjama.

Istrebljene vrste životinja već mnogo godina unazad imamo priliku vidjeti na televizisjkim ekranima, ali sada je, čini se, došlo vrijeme da ih ugledamo i u sferi proširene realnosti.

Riječ je o novoj aplikaciji naziva Museum Alive, koja koristi vještačku inteligenciju, a projektovao ju je naučnik David Attenborough.

Ova platforma koristi tehnologiju proširene realnosti, a osnovi cilj toga je pružanje korisnicima lekcija o životinjama koje su davno hodale Zemljom.

Museum Alive je u principu AR nastavak dokumentarca iz 2014. godine – Natural History Museum Alive, u kojem je Attenborough šetao između skeleta istrebljenih životinja, a ovaj nastavak pruža 3D modele praistorijskih prizora životinja i njihovih staništa, a sve to korisnici posmatraju putem svojih kamera na telefonima.

Aplikaciju trenutno podržavaju samo iOS uređaji, a njihovi korisnici pokretanjem aplikacije sami odlučuju o kojoj vrsti žele da nauče nešto više: sabljozubom tigru, Smilodonu ili Dimorphodonu – pterosaurusu iz doba jure.