Zašto je dobro da vaš telefon ima Dolby Atmos tehnologiju?

Kad se kaže Dolby, onda je to asocijacija na tehnologiju koja obezbjeđuje kvalitetan zvuk, počev od filmova, ali i u mobilnm telefonima.

Atmos je prosto rečeno tehnologija surround zvuka, i ona stvara iluzije 3D objekata uz pomoć specifično pozicioniranih zvukova koji dolaze do nas.

Starije tehnologije koristile su prolaz zvuka kroz kanale, i oni kao smjerovi mogu dolaziti sa lijeva,sa desna… Dolby Atmos ubacuje dimenziju više, a audio se tretira poput predmeta i on nije vezan za klasične kanale.

Dolby Atmos koristi visinske kanale, pa se tako oni pozicioniraju iznad zone slušanja i povećavaju zvučno polje iznad horizontalne ravni.  To pruža dodatnu jasnoću, detalje i dubinu muzici.

Kompatibilni uređaji su podešeni tako da razumiju i procesuiraju te podatke kako bi ih pretvorili u surround audio, i to tako što se zvuk dodjeljuje mjestu. Recimo, ako u filmu imamo scenu u kojoj prolijeće helikopter ili avion, zvuk će biti projektovan tako da se stvori utisak da oni lete iznad vaše glave.

Zvučnici u mobilnim telefonima imaju mogućnost da ponude audio u 360 stepeni i tako vam pruže potpuno nov nivo uživanja u zvuku. S obzirom na to da slušalice telefona i zvučnici imaju samo dva kanala, Dolby Atmos modifikuje vrijeme stizanja zvuka do naših ušiju kako bi stvorio surround osjećaj.

Pored sveobuhvatnog Dolby Atmos zvuka, uz ovu tehnologiju na raspolaganju imate i smanjenje pozadinske buke, glasniji i oštriji zvuk i poboljšanu reprodukciji glasa tokom poslovnih audio i video poziva.