YouTube uvodi pretplatu po uzoru na Twitch

YouTube se trudi da kreatorima video sadržaja na ovoj mreži omogući dodatne načine da zarađuju.

Najstariji način je Adsense, procenat od prikazivanja reklama, zatim se pojavilo doniranje kako bi se takav transfer skrenuo sa drugih servisa za transakcije. A nakon što je stigao Super Thanks, kojim svi korisnici YouTube mogu da prilažu različite cifre, omogućeno je  da fanovi i kreatori poklanjaju plaćene pretplate na kanale.

Ovo je jedna od mogućnosti koja je prilično iskopirana sa konkurentske stiming platforme Twitch. Dakle, vi se možete pretplatiti i pomoći nekom kanalu da se razvija zahvaljujući tom novcu. Obično je u pitanju iznos od 4,99 dolara mjesečno za članstvo na kanalu, čime dobijate pristup bedževima, emodžijima i drugom ekskluzivnom sadržaju koji nudi taj kanal.

Sad postoji mogućnost da to isto omogućite nekom drugom tako što ćete platiti pretplatu za onog za kog smatrate da će se taj sadržaj dopasti. U jednoj kupovini možete uzeti određen broj poklon pretplata, pet, deset ili više, a onda ih dodijeliti nekome ili prepustiti YouTube servisu da to uradi umjesto vas.

Ovaj način podrške kanala koji vam se sviđaju za sada je dostupan užem krugu korisnika, a nakon probnog perioda će se proširivati. Ako ste zainteresovani za rano dobijanje te mogućnosti, možete poslati zahtjev preko obrasca na YouTube.