YouTube testira alat za provjeru kršenja autorskih prava

YouTube je započeo testiranje alata za provjeru kršenja autorskih prava tokom objavljivanja video snimka.

Sudeći prema objavljenim specifikacijama, u pitanju je alat Checks koji će ispitivati svaki video na mogućnost kršenja autorskih prava te obustaviti vidljivost takvog sadržaja.

Njegov i tvorci žele da se pozabave ovim veoma čestim problemom, a sama opcija će posjedovati timecode i ograničavati uticaj video snimka na kršenje autorskih prava.

Checks sistem će redukovati broj video snimaka koji krše ova prava, ali će istovremeno ograničavati i reklame koje ne ispunjavaju YouTube uslove. Dosadašnja provjera autorskih prava je zahtijevala do tri minuta provjere, što bi u budućnosti trebalo biti mnogo kraće.

Checks će omogućiti korisnicima izbjegavanje objave snimaka koji bi bili označeni kao nedefinisani, sa čime će zaustaviti monetizaciju ovih snimaka i oni neće biti dostupni javnosti.

Tvorci alata su istakli da korisnici kanala mogu objavljivati snimke i prije provjere kršenja autorskih prava, međutim na taj način rizikuju da njihov video bude ograničen ukoliko sistem pronađe neki problem.

Kršenje autorskih prava u narednom periodu će moći kontrolisati i sami vlasnici autorskih prava. Ukoliko pronađu neki video snimak koji krši njihova prava, imaće mogućnost prijave video snimka, nakon čega će sistem procesuirati da li postoji problem.