YouTube režim “Slika u slici” stiže na sve iPhone i iPad uređaje

Od prošlog juna, iPhone i iPad korisnici u SAD koji imaju YouTube Premium pretplatu dobili vijest o mogućnosti režima PiP, odnosno “Slika u slici”.

Sada je kompanija objavila da se ova funkcija pokreće za sve uređaje koji koriste iOS i iPadOS 15.0 ili noviji sistem. I širiom svijeta, bez ograničenja.

Režim slike u slici skuplja video u mali plejer koji možete da premještate po početnom ekranu uređaja i stavljate ga preko drugih aplikacija. A sve to služi da biste mogli da nastavite sa gledanjem dok koristite druge aplikacije na mobilnom uređaju.

Dakle, premijum nalog je rješenje za slušanje muzike ili podkasta a da vam to ne „blokira“ druge aktivnosti telefonu, odnosno možete tvitovati ili pretraživati internet a da vam se YouTube snimak automatski ne prekine čim napustite aplikaciju.

Međutim, za korisnike koji nisu Premium, režim će biti dostupan besplatno samo u SAD i samo za sadržaj koji nije muzički. Stoga će Amerikanci koji žele da slušaju muziku bez prekida dok rade nešto drugo na iPhone-u ili iPad-u morati da kupe YouTube Premium pretplatu.

U svom blogu YouTube je iskoristio frazu da se „polako približava“ korisnicima, što će vjerovatno značiti da će proći nekoliko sedmica prije nego što svi kvalifikovani korisnici iPhone/iPad-a dobiju ovu funkciju na svojim uređajima.