YouTube kanal OTYKEN – muzika sibirskih domorodaca u rok izvedbi

Oni su grupa koja donosi neviđen spoj tradicionalne muzike naroda Sibira kojem pripadaju, uz potku savremenog zvuka.

OTYKEN je muzička grupa iz Rusije koja ne liči ni na jednu drugu. Svoj jedinstven stil su stvorili uklopivši u jednoj muzičkoj grupi tradicionalne instrumente sibirskih domorodaca najrazličitijih oblika i sa savremenim muzičkim aranžmanima.

Tu su i kostimi koji slave domorodačku kulturu, a pjesme su na ruskom i hakas jeziku. Sami stihovi takođe su povezani sa njihovom kulturom i pjevaju o onome o čemu govori njihova tradicionalna pjesma – svakodnevni život u Sibiru prije „civilizacije“, sakupljanju bilja i šišarki, kretanju kroz divlju tajgu za lov, radu u pčelinjaku, pripremanju opreme za noćni ribolov…

Ova muzika na trenutke djeluje potpuno savremeno, a već u sljedećem kao da vas je odvela u daleka prostranstva njihovog zavičaja, kad pomislite da su vas svojim zvukovima uveli u neki ritual tamošnjeg šamana sa kojim zajedno tjeraju zle sile i prizivaju one dobre da im pomognu.

“Magična moć naše muzike će izliječiti i vašu dušu i tijelo, a može čak i da vas pošalje u trans!”, poručuju na svom sajtu, a da se zapaziti da odlično pokrivaju brojne društvene mreže i muzičke servise sa kojim mogu pristupiti najširoj publici.

OTYKEN se proslavio na brojnim muzičkim festivalima širom svijeta i stekli su ljubitelje širom svijeta. Time ostvaruju jedan od svojih ciljeva – popularizaciju i očuvanje vlastitih kulture i tradicije.