YouTube Go postaje prošlost

Kompanija Google najavila je ukidanje aplikacije YouTube Go, koja je do sada preuzeta više od 500 miliona puta.

Iako iz Google-a kao razlog za to navode da ona korisnicima više nije potrebna, vijest da će biti ugašena jedna od najpopularnijih aplikacija u Google Play prodavnici pomalo zbunjuje javnost.

„Kada smo lansirali YouTube Go 2016. godine aplikacija je bila dizajnirana za korisnike na lokacijama gdje su nas povezanost, cijene podataka i jeftini uređaji sprečavali u pružanju najboljeg iskustva u primarnoj aplikaciji YouTube“, stoji u saopštenju na Google-ovom blogu.

Iz kompanije navode da su današnji telefoni hardverski dovoljno moćni da postojanje ove aplikacije, čiji je zadatak lakše pretraživanje i gledanje videa na Android telefonima sa slabijim hardverskim performansama, više nema smisla.

Planirano je da aplikacija YouTube Go bude ugašena u avgustu, tako da će njeni korisnici biti “prisiljeni” da se prebace na klasični YouTube.

Ta promjena mnogima sigurno neće biti laka, jer na klasičnoj aplikaciji YouTube neće imati neke od mogućnosti koje je nudila aplikacija YouTube Go, kao što je značajna štednja resursa telefona. Naime, YouTube Go, koji je kreiran za Android Go operativni sistem, nema opciju za pisanje komentara ili objavljivanje sadržaja, ali s druge strane omogućava preuzimanje sadržaja u SD rezoluciji.

Podsjećamo, Google je u februaru najavio ukidanje aplikacije Chrome Lite, sada je na red za gašenje došla ova verzija YouTube-a, tako da nije isključeno da će nas uskoro na sličan način ponovo iznenaditi.