Xiaomi patentirao sistem koji prepoznaje svjetla na semaforu

Xiaomi je patentirao tehnologiju identifikacije semafora za samovožnju.

Naime, nakon što je najavila da planira proizvodnju prvog automobila, kompanija je privukla veliku pažnju javnosti, a sada su se pojavile i informacije da je nedavno objavljen patent za “metod prepoznavanja statusa semafora…” koji primjenjuje Xiaomi Auto Technology.

Ovo otkriće odnosi se na oblast automatske vožnje, a metoda identifikacije funkcioniše na sljedeći način:  sistem pomoću senzora i kamere u automobilu prikuplja slike statusa svjetla u više okvira, određuje vremensku sekvencu semafora i analizira status vožnje vozila na prednjem dijelu.

Dakle, kako mediji prenose, ovaj sistem može poboljšati tačnost rezultata prepoznavanja statusa semafora i smanjiti vjerovatnoću da vozila bez vozača krše saobraćajne propise.

Podsjećamo, na prethodnoj Xiaomi konferenciji predsjedavajući Lei Jun kazao je da je Xiaomi uložio 3,3 milijarde juana u istraživanje i razvoj u oblasti autonomne vožnje u prvoj fazi, te da tim koji radi na tome broji čak više od 500 ljudi.

Trenutno je tehnologija autonomne vožnje ove kineske kompanije ušla u fazu testiranja, tako da će prva serija od 140 testnih vozila biti testirana širom zemlje. Njihov cilj je pokretanje prodaje ovih vozila već 2024. godine.

Na pomenutoj konferenciji puštani su i video snimci o “rezervisanim parking mjestima”, “autonomnom parkiranju vozila” i drugim naprednim funkcijama, čime je kompanija dočarala nivo inteligencije vozila na kojima rade.