Xiaomi najavio AR pametne naočare sa čipsetom Snapdragon 8 serije

Kompanija Xiaomi najavila je vrlo zanimljiv proizvod – pametne naočare Xiaomi Mijia Glasses Camera.

Iako naizgled pomalo vuku na Robocop look, ove naočare imaju dosta sličnosti sa običnim dioptrijskim, naravno, obogaćenim vrhunskom tehnologijom. Teške su 100 grama, što i nije toliko malo s obzirom da se nose na glavi, ali to im i nije velika mana.

Zanimljivo je da se na lijevoj strani AR pametnih naočara nalaze dvije kamere – glavna od 50 MP i nešto što izgleda kao periskopski teleobjektiv od 8 MP. Potonji, kako navodi PhoneArena, omogućava optički zum od 5x (15x digitalni), dolazi sa optičkom stabilizacijom slike i ima otvor blende od f/3.4.

Na suprotnoj strani naočara smješten je MicroLED ekran, kompanije Sony, koji pruža osvjetljenje od nevjerovatnih 3.000 nita i prikaz slike sa gustinom piksela od čak 3.281 ppi. Pametne naočare posjeduju procesor Snapdragon serije 8, a što se tiče ostalih karakteristika tu su 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije, Bluetooth 5.0 i baterija od 1.020 mAh, koja podržava magnetno punjenje od 10 W.

Kako navode iz kineske kompanije, za čije su tržište trenutno i namijenjene, Xiaomi Mijia Glasses Camera od 0 do 80% mogu se napuniti za samo 30 minuta, s tim što jedno punjenje može da izdrži 100 minuta snimanja videa. Još jedna pozitivna stavka vezana za ove naočare je njihova cijena. Naime, prvi kupci moći će da ih dobiju po cijeni od 370 dolara, dok će u trgovinama koštati 399 dolara.