Xiaomi ima robotskog psa

Xiaomi je najavio svog CyberDoga, četveronožnog robota otvorenog koda namijenjenog programerima za “nadogradnju” i izradu aplikacija.

Mašina, koji podsjeća na jaču verziju Boston Dynamics-ovog Spota, rezultat je Xiaomi-jevog inženjerskog znanja, uključujući njihove servo motore.

Što se tiče mogućnosti, CyberDog ima 11 senzora po cijelom tijelu, uključujući dodirujuće i ultrazvučne senzore, kamere i GPS koji mu pomažu u „interakciji sa okolinom“.

Iz kompanije navode da je ova tehnologija dovoljno dobra da robotskom psu omogući da prati svog vlasnika i kreće se oko prepreka. Takođe je u stanju identifikovati i pratiti ljudska lica.

Za sada će u prodaju biti pušteno samo 1.000 ovih uređaja i to “Xiaomi-jevim obožavaocima, inženjerima i ljubiteljima robotike kako bi zajedno istražili ogromnu mogućnost CyberDoga.” To će olakšati zajednici otvorenog koda, čiji je domaćin Xiaomi, nakon čega bi mogla uslijediti izgradnja laboratorija za robotiku kako bi bio utaban put za “buduće inovacije”.

Naravno, ova stvar nije jeftina, a oni ljudi koji se žele uključiti morat će izdvojiti 9.999 juana ili oko 1.540 dolara da bi dobili jednog od njih.