XboX će se automatski isključivati zbog štednje energije

Microsoft će lansirati probnu verziju XboX konzola koje će imati novu opciju za štednju energije.

Trenutne verzije imaju sleep mode iz kojih se brzo prelazi u rad, ali i dalje troše dosta energije jer se konzola praktično nikad ne isključuje.

Microsoft-ova XboX gaming konzola Series X i Series S i XboX One imaće active hours opciju spavanja. Kada se ova opcija uključi konzola će se sama isključivati u ono vrijeme kada je najmanje vjerovatno da ćete je koristiti i tako znatno smanjiti potrošnju energije.

Active hours će se moći uključiti automatski i ručno, a automatska opcija će se prilagođavati vašim navikama. Na XboX Series X/S će novi režim biti automatski omogućen, a na XboX One će se vrijeme morati namještati. Biće omogućena opcija isključivanje sa uštedom energije koja će smanjiti potrošnju do 20 puta u odnosu na sleep mode.

Konzola će preuzeti i režim ažuriranja sa Windows 11 koji je ekološki svjestan u odnosu na emitovanje ugljen dioksida. Ovo će biti omogućeno u onim zemljama (ili gradovima, domovima) gdje su dostupni podaci o intenzitetu emitovanja ugljenika. Konzola će na osnovu toga apdejt uređaja zakazivati u ono vrijeme kada je vjerovatno da se za energiju koriste obnovljivi izvori.

Ovo će biti omogućeno samo u probnoj verziji XboX Series X/S i XboX One. Na osnovu toga, u Microsoft-u kažu da će konzole uštedjeti onu količinu ugljenika koju jednu drvo ukloni za 10 godina.