Wikipedia odustaje od kriptovaluta

O kriptovalutama postoje oprečna mišljenja. Jedni ih hvale, drugi ih kude, a Wikipedia je odlučila da se stavi na stranu onih koji su skeptični prema digitalnom novcu.

Zajednica najveće slobodne enciklopedije suprotstavila se kriptovalutama i odlučila da ih više ne prima kao donacije.

Wikipedia funkcioniše kao neprofitna organizacija koja bi teško opstala bez donacija. Od 2014. su počeli da primaju donacije u kriptovalutama, nakon što su brojni donatori tražili da se omogući takav način pomoći.

Osam godina kasnije nakon što je tri mjeseca razmatrano mišljenje unutar fondacije Wikimedia, odlučeno je da se donacije u kriptovalutama ne primaju, odnosno da se ukine nalog na Bitpay-u, platforme koja pruža usluge kripto plaćanja.

Odluka je bila tim lakša jer zapravo samo 0,08 odsto priloga dolaze na ovaj način. Vodeći argument protiv kriptovaluta bio je zabrinutost za životnu sredinu, jer rudarenje kritpovaluta obično crpi ogromne količine struje koja se često proizvodi iz uglja.

Drugi razlog je odbijanje da se legitimiše „predatorski pristup“ jer iz Wikipedia zajednice ističu da su članovi kriptozajednice pokušavali da nametnu svoje valute, čime negiraju koncept samouprave za koji se navodno zalažu.

Iako su ostavili prostor da se u slučaju promjena ponovo otvore za kriptovalute, za sada se čini da je Wikipedia čvrsto stala na pozicije kripto protivnika.