Wikipedia nakon 10 godina promijenila interfejs

Prvi put nakon 10 godina najpoznatija online enciklopedija Wikipedia napravila je značajan update svog interfejsa.

Unapređenja su ipak “sakrivena” i suptilna i možda ih svi korisnici neće ni primijetiti jer na prvi pogled interfejs Wikipedia-e izgleda kao i do sada. Međutim, pojedine stvari, ne tako beznačajne, koje su smetale, sada su uklonjene.

Novi interfejs omogućava brzi pristup pretraživanju i člancima, dok revidirani način pretraživanja prikazuje slike i opise dok upisujete traženi izraz i riječ.

Na Wikipedia-i sada lakše mijenjate jezike, i sam sadržaj vam pomaže u lakšem kretanju kroz enciklopediju. TechCrunch je, takođe, istražio i otkrio dodatna manja nova podešavanja, kao što je (uklonjiva) bočna traka na Wikipedia-i koja vam omogućava uklanjanje smetnji tokom čitanja.

Ažuriranje Wikipedia-e sada je omogućeno i za korisnike na engleskom jeziku, a Wikimedia je već ranije učinila ažuriranje dostupnim za 300 od 318 aktivnih jezika na stranici, recimo za arapski i grčki.

Tim programera enciklopedije i dalje od čitalaca traži povratne informacije, pa ne treba da budemo iznenađeni ako se stranica nastavi apdejtovati.

Wikimedia je naglasila da nije uklonila nijednu funkcionalnost na sajtu, a da su promjene koje su napravljene dovele do stvarnih unapređenja koja su prvo testirana sa volonterima-korisnicima širom svijeta.

Otkriveno je da volonteri pretražuju na Wikipedia-i 30 posto češće, a skroluju po sadržaju za 15 posto manje.
Redizajn ima za cilj da modernizuje Wikipedia-u tako što će je učiniti pristupačnijom “sljedećoj generaciji” korisnika interneta, pa bi oni koji tek dolaze na internet mogli cijeniti jednostavnost korištenja nove Wikipedia-e.