VR naočare ublažavaju bol tokom operacije

Uranjanje u virtuelnu stvarnost ublažava bol, pokazalo je novo istraživanje.

Konkretno – pacijentima koji tokom operacije koriste VR naočare potrebna je manja doza anestetika.

Naime, stručnjaci iz medicinskog centra Beth Israel Deaconess u Bostonu došli su do tih zaključaka nakon što su 34 pacijenta koji su trebali na operaciju šake podijelili u dvije jednake grupe, pri čemu je jedna grupa tokom zahvata koristila VR naočare, a druga ne.

VR programi pružali su pogled od 360 stepeni na mirnu livadu, vrh planine ili šumu, vođena je meditacija, ili su puštani video snimci sa pozadinom zvjezdanog neba.

Tokom operacije VR grupa je tražila znatno niže nivoe sedativnog propofola za smanjenje bola u ruci nego grupa koja nije imala VR. Ovi sa naočarama dobili su 125,3 miligrama na čas, a oni bez njih čak 750,6 miligrama na čas.

VR grupa je, takođe, brže napustila jedinicu za oporavak nakon anestezije, trošeći u prosjeku 63 minuta u odnosu na 75 minuta koliko je trebalo pacijentima iz grupe koja nije uživala u virtuelnoj stvarnosti.

Naučnici vjeruju da su onima u VR grupi bili potrebni niži nivoi anestetika jer su bili više ometeni od onih koji nisu imali virtuelne vizuelne stimulacije. Međutim, moguće je da je VR grupa došla na operaciju vjerujući da će uz VR biti lakše. Ta mogućnost moraće da se ispita u budućnosti.

Ukoliko se pokaže da VR naočare zaista ublažavaju bol, to će biti odlična vijest jer smanjenje količine anestezije koju pacijent prima može skratiti njegov boravak, ali i umanjiti rizik od komplikacija. Stručnjaci namjeravaju isti “eksperiment” provesti na pacijentima koji su podvrgnuti operaciji kuka i koljena kako bi došli do informacija može li VR pomoći u smanjenu anksioznosti tokom operacija.