Voyager donosi najzanimljivije i najmisterioznije činjenice o svemiru

Najzanimljiviji detalji sa jednog neizvjesnog putovanja koje traje već nepunih 45 godina mogu se pronaći na YouTube kanalu Voyager.

Naime, u okviru programa za istraživanje Sunčevog sistema, dvije bespilotne letjelice – Voyager 1 i Voyager 2 su lansirane u svemir, kojim i danas putuju, istražujući njegove tajne i šaljući nam signale koji bi nam mogli otkriti ima li života van naše planete.

Da krenemo ispočetka. Obje sonde napravljene su u Laboratoriji za mlazni pogon, a sve je finansirala NASA.

Godine 1977, kada su poslate u svemir, teško da je iko očekivao da će prevaliti toliki put i ostati „dostupne“ tako dug vremenski period. Primarna misija bila im je istraživanje Jupitera i Saturna, da bi nakon toga Voyager 2 bio poslat u istraživanje Urana i Neptuna, a Voyager 1 dalje prema Plutonu i kraju Sunčevog sistema.

Iako je Voyager 2 lansiran prvi – 20. avgusta 1977, dvije sedmice prije letjelice broj 1, Voyager 1 ga je vremenom prestigao. Zanimljivo je da je vrijeme njihovog lansiranja tempirano da bi se poklopilo sa poravnanjem planeta koje se dešava jednom u 175 godina.

Obje sonde prošle su područje heliopauze, te se smatra da su sada na međuzvjezdanom putovanju, oko 23 milijarde kilometara daleko od Zemlje, odakle signale šalju putem Deep Spase Network mreže.

Tokom ove višedecenijske avanture poslale su dugi niz zanimljivih informacija i fotografija sa mjesta koja niko nikada prije nije posjetio. Iako im kamere već dugo ne rade, ostali instrumenti koji svakodnevno šalju podatke na Zemlju još su u funkciji, a naučnici se nadaju da će tako biti bar još koju godinu.

Zahvaljujući programu Voyager, udžbenici iz astronomije danas su puni zanimljivih činjenica, o čemu i možete pronaći detalje na ovom YouTube kanalu.

Važno je naglasiti da ove letjelice naučnicima pomažu i da razumiju samu prirodu energije i zračenja u svemiru, čime olakšavaju svaku buduću misiju.