Vještačka koža osjeća pritisak, temperaturu i vlažnost

Stručnjaci sa Univerziteta u Gracu u Austriji stvorili su „pametnu kožu“, veoma sličnu ljudskoj.

Sa 2.000 senzora po kvadratnom milimetru, ovaj materijal može da osjeti pritisak, vlažnost i temperaturu, a osjetljiviji je čak i od vrhova prstiju. Kako navode sa Univerziteta, ovu vještačku kožu stvorila je naučnica Anna Maria Coclite sa svojim timom. Za nju je materijal sa takvim multisenzornim svojstvima neka vrsta „svetog grala“ u tehnologiji inteligentnih vještačkih materijala. Konkretno, najznačajni je za razvoj robotike i pametne protetike.

Inače, unutar tih minijaturnih senzora nalaze se pametni polimer u obliku hidrogela i školjka od piezoelektričnog cink oksida. Coclite pojašnjava da hidrogel može da apsorbuje vodu i tako se širi na promjene vlažnosti i temperature. Tako vrši pritisak na piezoelektrični cink oksid, koji na to reaguje stvaranjem električnog signala.

„Prvi uzorci vještačke kože tanki su šest mikrometara, ili 0,006 milimetara, ali mogli bi biti još tanji“, navodi Anna Maria Coclite. Poređenja radi, ljudski epiderm je debljine od 0,03 do 2 milimetra. Zanimljivo je da ljudska koža percipira stvari od veličine oko jednog kvadratnog milimetra, dok pametna koža može da registruje predmete koji su presitni za ljudsku kožu, kao što su mikroorganizmi. Ova naučnica i njen tim sada žele da prošire temperaturni opseg na koji materijal reaguje i poboljšaju fleksibilnost vještačke kože. Više o tome pročitajte na web stranici Univerziteta.