Vještačka inteligencija može prepoznati pisce po stilu

I ne samo pisce, već autore bilo koje vrste teksta. Kritičari zabrinuti zbog distopijskih metoda.

PCMag piše da se u SAD razvija AI (Artificial intelligence) softver koji će moći prepoznati i razlikovati književna djela po autorima. Sve to na osnovu piščevog literernog stila.

Ono što se kritičarima ne sviđa – softver se razvija u obavještajnom i bezbjednosnom sektoru, tačnije u Nacionalnoj obavještajnoj agenciji SAD, sektor IARPA (Intelligence Advanced Research Projects Activity – Sektor za razvoj naprednih obavještajnih projekata).

Program se zove HIATUS – akronim za Human Interpretable Attribution of Text Using Underlying Structure. U prevodu, softver za interpretaciju naprednih karakteristika i značenja teksta na osnovu osnovne strukture.

Cilj istraživača je da AI prepoznaje autora teksta ili djela na osnovu detaljne analize literarnog predloška, a na osnovu književnog stila, posredstvom analize različitih elemenata, kao što su odabir riječi, struktura rečenice i organizacije informacija unutar teksta.

Predviđeno je da program prepoznaje tekst i autore i na drugim jezicima, ne samo na engleskom.
Razvoj i široka primjena takvog alata mogao bi da dovede do ugrožavanja anonimnosti korisnika interneta, slažu se kritičari. Program bi mogao da prepozna svaki napis ako je stilski ujednačen sa prethodnim tekstovima koje je neko napisao bilo gdje – na nekom sajtu ili društvenoj mreži.

S druge strane, mnogi će osjetiti izazov da poboljšaju pisanje i zavaraju vještačku inteligenciju promjenama stila.