Vještačka inteligencija je dopunila čuvenu Rembrantovu sliku

Vještačka inteligencija i mukotrpno istraživanje uspjeli su da dopune sliku “Noćna straža”, čuvenog slikara Rembranta.

Rad je izveden u sklopu projekta Operacija Noćna straža, a rezultat je izložen u amsterdamskom Rijksmuseum-u. Postavljen je uz originalnu sliku sa dodatkom koji popunjava izgubljene dijelove.

“Noćna straža” prvobitno je završena 1642. godina, nakon čega je stajala u kući civilne policije na kojoj je zasnovana. Međutim, 70 godina kasnije preseljena je na novo mjesto gdje nije bilo mjesta za cijelu sliku. Značajan dio je uklonjen sa lijeve strane, zajedno sa dijelovima sa gornje, donje i desne strane. 

Iako uklonjeni dijelovi nikada nisu pronađeni, istraživači su je uspjeli obnoviti zahvaljujući manjoj kopiji originala koji je u to vrijeme naslikao Gerrit Ludens. Tokom gotovo dvije godine rađeni su rendgenski snimci i 528 digitalnih ekspozicija originalne slike, kako bi se AI model uvježbao da oponaša Rembrantov stil. 

Sa lijeve strane prisutna su dva nova lica, ali i dijete prislonjeno na ogradu. Rad dobija novo svjetlo, nakon više od tri stotine godina nakon što je djelo uništeno bez ceremonije. Vještačka inteligencija uspjela je da približno oslika sve što je čuveni slikar naslikao. 

To znači da će posjetioci tokom narednih mjeseci moći posjetiti muzej u Amsterdamu i pogledati restauriranu sliku.