Virtuelni pozdrav: Stiže 25 emotikona za rukovanje

Nakon što su Apple i Google predložili da Unicode doda tonove kože emotikona, sve je više ikona evoluiralo.

Postoji jedna značajan izuzetak od tog trenda: emotikon koji stiska ruku, ali srećom, to će se brzo promijeniti.

Kada Unicode izbaci Emoji 14.0 negdje 2022. godine, uključivaće novi znak rukovanja koji će vam omogućiti da izmijenite tonove kože lijeve i desne ruke za ukupno 25 različitih kombinacija. Dolazak do tačke kada ćete imati toliko fleksibilnosti sa emotikonima rukovanja bilo je dugo putovanje za Unicode i osoba koje su tražili ažuriranje.

Prošle je godine The Next Web razgovarao sa osnivačem Emojipedije, Jeremyjem Burgeom. Od početka do kraja, razvoj emojija može trajati i pune dvije godine. Ono što je rukovanje učinilo posebno izazovnim jeste to što uključuje dvoje ljudi. Unicode je mogao ažurirati ranije, ali ograničenje u njegovom modifikacijskom kodiranju imalo bi ruke koje dijele isti ton kože. I dok su neke platforme usvojile taj pristup, većina je odlučila pričekati dok Unicode ne doda podršku za različite tonove kože. Organizacija je tu funkcionalnost izgrađivala od izdavanja verzije Emoji 12.0.

Jennifer Daniel, Googleova kreativna direktorica za emojije, prvi je put predložila ažuriranje rukovanja 2019. Nakon što je prihvaćen prijedlog, Unicode odlučio je uključiti u Emoji 14.0, koji je planirao objaviti 2021. Ipak, kao i sa mnogo stvari zbog pandemije i to je dovelo do kašnjena. Sad kad se stvari vraćaju na staro, trebali biste vidjeti emojije na telefonu nekad sljedeće godine.