Video priče o najpoznatijim likovnim djelima: YouTube kanal Great Art Explained

YouTube kanal Great Art Explained, kao što i sam njegov naziv nagovještava, donosi video priče pune zanimljivih činjenica o najpoznatijim likovnim djelima.

U svakom videu, pored prikaza samih djela, autor snimka otkriva i detalje iz biografije umjetnika, vrijeme i istorijske okolnosti u kojima je umjetničko djelo nastalo, analizira kojom tehnikom je rađeno…

Tu su vrlo često otkrivene i neke skrivene i većini ljudi nepoznate poruke djela, sve priče su ispričane na jednostavan i razumljiv način, tako da i gledalac koji nije poznavalac, pa čak ni naročiti ljubitelj umjetnosti, ne može da se ne zainteresuje i da ne odgleda video do kraja.

Salvador Dali, Sandro Botticelli, Vincent van Gogh, Mark Rothko, Andy Warhol i Frida Kahlo samo su neki od umjetnika o čijim je djelima moguće još mnogo toga saznati posjetom ovom YouTube kanalu.

Autori ovih video snimaka ne bave se samo likovnim djelima najvećih umjetnika koji su davno stvarali, nego i onima koji su i danas živi i koji svojim radovima trenutno pomjeraju granice, poput japanske savremene umjetnice Yayoi Kusama.

Ukoliko želite da se zabavite, a usput i da naučite nešto novo, posjetite YouTube kanal Great Art Explained: