Verifikacija Twitter naloga je ponovo moguća

Twitter je ponovo pokrenuo postupak verifikacija računa, objavila je kompanija putem svog naloga Twitter Verified.

Od pokretanja obnovljenog programa provjere ovog proljeća, Twitter je naišao na nekoliko poteškoća koje su ga prisilile da više puta ugasi provjere. Najnovija pauza objavljena je 13. avgusta, kada je kompanija rekla da mora poboljšati i prijavu i postupak pregleda.

Twitter se godinama borio s verifikacijom računa. Svi su željeli plavu značku koja je prethodno podijeljena javnim osobama i drugim nalozima od velikog javnog interesa koji su potvrdili da su oni za koje sebe smatraju – poput vladinih dužnosnika, novinara, slavnih osoba, robnih marki ili kompanija.

Iako je prvobitni sistem trebao komunicirati samo o autentičnosti računa, mnogi su smatrali da nositelji značke za provjeru na Twitteru imaju neku vrstu povišenog statusa. Ovaj je problem došao do izražaja kada je otkriveno da je 2017. godine Twitter potvrdio račun koji pripada Jasonu Kelleru, osobi koja je organizovala smrtonosni skup u Virginiji. Ubrzo nakon toga, Twitter je službeno pauzirao provjere, ali je nastavio tihu provjeru određenih pojedinaca, uključujući kandidate koji se kandiduju za javne dužnosti, izabrane javne dužnosnike, novinare i druge.