Uskoro isplovljava prvi pametni brod bez posade

Prvi pametni brod, Mayflower 400, ploviće Atlantikom s posebnim zadatkom – njegova vještačka inteligencija će se koristiti za naučna istraživanja

Osim što će istraživati kvalitet vode i nivo mora, ovaj brod će takođe iz uzoraka vode mjeriti količinu mikroplastike i pratiti morske sisare.

Mayflower bi trebalo da isplovi 15. maja, te da za oko tri sedmice dođe na svoje odredište u Masačusecu, po uzoru na istoimeni brod koji je prije četiri vijeka, 1620. godine, prevezao engleske hodočasnike u Novi svijet. Tada je prevozio 102 putnika i 30 članova posade, ali ovaj put ploviće bez ijednog putnika.

Od početka gradnje autonomnog plovila trebalo je oko godinu dana za robotizaciju, dok je za razvoj vještačke inteligencije od početnog podučavanja putem analize hiljada fotografija i stotina sati audio-zapisa do stepena kada je sistem počeo sam da „razmišlja“ i rješava zadatke bilo potrebno mnogo više vremena. A u operacijama koje će provoditi na otvorenoj pučini pomagaće mu šest kamera i radar.

Iako je autonoman, tim osoba zaduženih za njegovo praćenje 24 sata dnevno biće u pripravnosti kako bi se moglo reagovati u slučaju bilo kakve opasnosti.