Upoznajte CyberOne-a, humanoidnog robota kompanije Xiaomi

Prvi humanoidni robot kompanije Xiaomi nazvan CyberOne izgleda zaista impresivno.

Stvoren je u posebnom odjelu kompanije – Robot Labs, kao kombinacija vještačke inteligencije i sofisticirane mehatronike. Sa visinom od 177 centimetara i težinom od 52 kilograma, fizički je potpuno nalik čovjeku, tako da su prve reakcije nakon njegovog predstavljanja jako pozitivne. I ne čudi, s obzirom na to da je i prethodni robot ove kompanije – CyberDoga, pobrao simpatije.

Ovo je, ipak, veliki korak naprijed. Pošto CyberOne umjesto lica ima zakrivljeni OLED panel, on svijet percipira u 3D-u. Izgleda i pomalo misteriozno, jer se čini kao da iza tog stakla postoji pravo ljudsko lice. Robot, naravno, nema uši, pa tu ulogu obavljaju dva mikrofona.

Zahvaljujući algoritmu za kontrolu cijelog tijela, CyberOne može koordinisati pokrete 21 zgloba, ali i pokazati 45 ljudskih emocija. Takođe, može da prepozna 84 vrste zvukova iz okoline, kao i da detektuje ljudske emocije. Čak može da tješi svog vlasnika kada je tužan, navode iz kompanije.

„Vjerujemo da će inteligentni roboti definitivno biti dio života ljudi u budućnosti“, kazao je Lei Jun, direktor Xiaomi Global-a. Dodao je da će, na ovaj ili onaj način, biti dio tog pokreta. Iako se još nije našao u prodaji, očekuje se da će CyberOne koštati između 89.100 i 104.000 dolara.