U WordPress stižu noviteti

Svaka novina koja stiže iz WordPress-a se pažljivo prati, što je sasvim logično kad govorimo o najpopularnijoj platforme za izradu sajtova, koju koristi gotovo 43% od 10 miliona najpopularnijih sajtova na svijetu.

On je izbor onih koji žele sami da naprave sajt ili onih koji sajtove prave za druge, a razlozi su to što je WordPress koncipiran na tome da bude lak i jednostavan za korištenje.

Vremenom je uz rast i napredak ubačeno i mnogo dodataka koji su tu da zadovolje specifične potrebe korisnika, ali WordPress nije upao u zamku da im tako zakomplikuje život, već je ostao na stazi jednostavnosti.

Nova verzija nosi broj 5.9, dok je kodno ime Joséphine po zabavljačici i glumici koja je tokom Drugog svjetskog rata u Francuskoj obavještajno pomagala pokret otpora.

Najvažniji od onog što donosi ova verzija je to što je omogućeno mijenjanje i uređivanje sajta kroz blokove, direktno iz admin panela, putem Site Editora. Blokovi nisu novina, znamo ih od prethodne verzije, ali sada nisu ograničeni na vidžete.

Dakle, ako želite prilagođavati boje, fontove ili druge elemente, sada sve radite kroz njih i nije vam potreban ni minimum znanja o kodiranju. Prosto dobijate kontrolu nad svim elementima sajta, na do sada nezamislivo jednostavan način.

Pri tome, beta verzija WordPress 6.0 je spremna da se pojavi krajem maja, a možemo samo zamisliti šta nam ona donosi.