U Indiji uspješno izveden prvi autonomni let

Prvi uspješan let autonomne letjelice izveden je u Indiji. Letjelicu je lansirao Aeronautical Development Establishment iz Bangalora, koji je u nadležnosti državne Organizacije za istraživanje i razvoj odbrane.

Letjelica je manja verzija budućeg borbenog drona Ghatak. Let je obavljen na poligonu za aeronautičko testiranje u Čitradurgi u južnoj indijskoj državi Karnataka.

Letjelica, koja nosi naziv Stealth Wing Flying Testbed ili SWiFT, pokazala je zadovoljavajuće mogućnosti polijetanja, penjanja na visinu, krstarenja u vazduhu, navigacije do putnih tačaka, autonomnog spuštanja i slijetanja. SWiFT, težak tonu, pokreće ruski turboventilatorski motor NPO Saturn 36MT.

Okvir aviona, donji stroj i kompletni sistemi kontrole leta i elektronički sistem koji se koristi u letjelici su razvijeni u Indiji. Ovaj let u indijskom ministarstvu odbrane nazivaju  velikim dostignućem u okviru plana dostizanja manjeg stepena zavisnosti od tehnologije u smislu kritičnih vojnih sistema.

Sljedeći korak razvoja je stvaranje pouzdane autonomne platforme za nadzor borbenih dejstava.

Stručnjaci Aeronautical Development Establishmenta će sada procijeniti podatke o letu u odnosu na konfiguraciju aviona, te autonomnu tehnologiju polijetanja i slijetanja, sistem stajnog trapa, koji se može uvlačiti, i nizak radarski potpis. Sve to će dati potrebne informacije koje će biti važne za odluke o budućim promjenama na ovoj letjelici.

Procjenjuje se da je potrebno još najmanje 10 letnih testova da bi se dokazala sposobnost SWiFT-a za borbene potrebe zbog kojih Indija ulaže novac u razvoj ovog sistema.