U funkciji superkompjuter veličine košarkaškog terena 

Superkompjuter LUMI, snažan koliko i dva miliona laptopa, pokrenut je u Finskoj.

Prema navodima finskih stručnjaka, koji su ga „oživjeli“ u staroj fabrici papira u gradu Kajaani, oko 500 kilometara sjeverno od Helsinkija, kompjuter veličine košarkaškog terena služiće za istraživanja na području vještačke inteligencije, klimatskih promjena, medicine, te obnovljive i fuzione energije.

Ovaj džinovski projekat okupiće i akademske istraživače iz cijelog svijeta, a kako mediji prenose, čak petina njegovog kapaciteta ustupljena je privatnim kompanijama.

Radi se o najmoćnijem superkompjuteru u Evropi, a trećem po brzinu u svijetu, od kojeg su brži samo japanski Fugak i američki Summit. Važno je naglasiti da je LUMI energetski efikasan.

„Ovaj dan označava veliki korak za digitalnu i zelenu transformaciju Evrope… Ovo je sjajan primjer ogromnog potencijala vještačke inteligencije da poboljša naše živote“, kazala je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica Evropske komisije tokom puštanja u rad ovog superkompjutera.

Ovaj projekat Evropske organizacije za računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU) i 10 evropskih zemalja – Finske, Belgije, Češke, Danske, Estonije, Poljske, Švedske, Švajcarske, Islanda i Norveške, koštao je čak 200 miliona evra. Najveći dio sredstava, čak četvrtinu, obezbijedila je Finska, dok su ostale zemlje snosile ostatak troškova.

Ta lokacija odabrana je zbog hladne klime, kako se ne bi trošilo mnogo energije za hlađenje superkompjutera. Inače, LUMI električnu energiju crpi iz hidroelektrane, dok se toplota koju proizvodi koristi za daljinsko grijanje, tako da je zaista višestruko koristan.