Twitter zabranio dijeljenje privatnog sadržaja bez dozvole

Twitter je zabranio dijeljenje privatnog sadržaja bez dozvole, što znači da korisnici sada mogu prijaviti medije koji ih prikazuju bez njihovog pristanka.

Iz kompanije navode da novo pravilo dodatno štiti korisnike od potencijalnog uznemiravanja i zloupotrebe i pomaže da platforma postane sigurnije mjesto za pojedince.

„Kada nas osobe koje su prikazane ili ovlašteni predstavnik obavijeste da nisu pristali na dijeljenje njihove privatne fotografije ili videa, mi ćemo ih ukloniti“, saopštili su iz Twitter-a.

Iz kompanije uvjeravaju da će procijeniti kontekst sadržaja  koji je prijavljen kako bi se utvrdilo da li krši pravilo ili ne. Twitter takođe ima pravo da banuje korisnike koji krše pravila.

“Ovo nije primjenjivo na medije koji se bave javnim ličnostima ili na pojedince, kada mediji tvit šire u javnom interesu ili dodaju vrijednost javnom diskursu”, piše u saopštenju.

Zabrana dijeljenja privatnih informacija kao što su adrese, brojevi telefona, finansijske i identifikacijske informacije su odavno zabranjene na ovoj platformi. Kompanija ovim potezima doprinosi zaštiti sigurnosti svojih korisnika prateći standarde poštovanja ljudskih prava.