Twitter razmišlja o “provjerenim prijateljima”

Twitter razmišlja o novim načinima dijeljenja sadržaja, među kojima je i opcija koja podrazumijeva twittovanje sa provjerenim prijateljima. 

Kompanija je pokazala dva koncepta za nove stavke koja će korisnicima omogućiti da tvitove usmjeri prema određenoj publici bez potrebe za promjenom naloga ili promjenom stavki privatnosti.

Prvi bi omogućio ljudima da odrede “provjerene prijatelje” i da objavljeni sadržaj bude vidljiv samo njima. Ideja je slična onoj koju je Instagram već realizovao sa opcijom “bliski prijatelji”. Prema objavljenoj fotografiji koju je podijelio dizajner Twitter-a, moći ćete odabrati ko će vam moći odgovoriti. Dodao je da biste možda mogli prvo da vidite tvitove “provjerenih prijatelja” na feed-u. 

Druga stavka omogućila bi korisnicima da uzimaju različite osobe ili “aspekte” sa istog naloga. Npr. korisnik bi mogao da ima profesionalni identitet u kojem govori o poslovnim temama i lični koji je namijenjen prijateljima i porodici. Prema informacijama, korisnici bi mogli imati mogućnost da bilo koju osobu označe kao javnu ili privatnu. Novi pratioci bi mogli da biraju sa kojeg “aspekta” žele vidjeti tvitove. 

Osim toga, predstavljen je novi koncept za filtritanje odgovora koji će omogućiti korisnicima da odaberu riječi ili fraze koje ne žele da vide. Ipak, ako osoba upotrijebi tu frazu, Twitter će joj dati inforamciju da su te riječi protivne željama te osobe. 

To bi značilo da svaki korisnik može da postavi granice u konverzaciji. Cilj je da se smanji upotreba neprimjerenog sadržaja. 

Ipak, sve ove stavke su još uvijek samo ideja. Iz kompanije ističu da još uvijek nije u fazi realizacije, ali daju naznake u kom pravcu ide.