Twitter radi na Edit opciji

Već sama vijest da je najbogatiji čovjek svijeta Elon Musk postao dioničar Twitter-a bila je dovoljna da uzburka javnost. A onda se desilo nešto što zvuči kao revolucija.

Novi vlasnik 9,2 odsto dionica Twitter-a postavio je armiji svojih pratilaca na ovoj društvenoj mreži pitanje u formi ankete: „Da li želite da se na Twitter-u uvede Edit?“

Do sada, kad nešto tvitujete, to bi bilo to, svaka slovna greška bi u tvitu ostala zauvijek, osim ako ne izbrišete čitavu objavu. Musk je to ilustrovao duhovito ponuđenim odgovorima sa greškom u kucanju „yse“ i „on“.

Više od četiri miliona glasova, od kojih je više od dvije trećine bilo za prvu opciju, ne predstavljaju šalu i to je nešto što tviteraši odavno traže. Zapravo, to je najtraženija funkcija već godinama, kažu iz odsjeka za komunikacije Twitter-a, ali dodaju da na tome rade od 1. aprila prošle godine. I u narednim mjesecima opcija Edit će ući u testnu fazu.

Pošto je datum ukazivao na šalu, mnogi su nisu vjerovali ni najavi da će se dugme za izmjenu tvita nalaziti u meniju sa trostrukim tačkama, tačno ispod Dodaj/ukloni sa lista.

Najveća briga je kako uvesti mogućnost mijenjanja tvitova, a da se to ne odrazi na manipulaciju zapisa javne konverzacije.

Beta funkcija će prvo biti dostupna za Twitter Blue premium korisnike, a kada bude dovoljno povratnih informacija o tome „šta radi, šta ne i šta je moguće“, to će biti predstavljeno i redovnim korisnicima.