Twitter preispituje politiku trajnog zabranjivanja naloga korisnika

U Twitteru se trenuno razmišlja o politici trajne zabrane naloga nekih korisnika.

Ugledni američki list Financial Times ovo razmišljanje doveo je u vezu sa Elonom Muskom. Tačnije, to bi mogla biti jedna od ideja moderiranja sadržaja ako Musk konačno preuzme Twitter.

Za sada se analizira da li bi trebalo primjenjivati najstrožu kaznu – trajnu zabranu – za one koji krše pravila, ili možda uvesti alate za moderaciju koji bi poslužili umjesto trajne zabrane naloga.

Musk, koji slobodu govora ističe kao apsolutnu vrijednost, u maju ove godine kada je potpisao ugovor od 44 milijarde dolara za kupovinu Twitter-a, najavljivao je promjene u moderiranju sadržaja na platformi. Najavio je i ukidanje zabrane naloga Donaldu Trampu, bivšem predsjedniku SAD.

Reuters piše da je malo vjerovatno da će bilo kakva izmjena u politici na Twitter-u dozvoliti Trampu povratak, a da u Twitter-u istvoremeno ne planiraju ukidanje zabrane onim nalozima koji su takav status dobili zbog kršenja politike zabrane podsticanja nasilja (Trampov nalog je ukinut nakon nasilnih događaja u američkom Kaptolu jer je optužen za podsticanje).

“Naša osnovna načela: izbor i kontrola, transparentnost, legitimnost i pravičnost određuju naš rad godinama. U zavisnosti od dešavanja u javnosti i njihovog razvoja, takav će biti i naš pristup”, rekao je portparol kompanije.

Twitter je tokom vikenda blokirao nalog poznatog muzičara Kanjea Vesta, a u objašnjenju navedeno je da su izbrisana sve Vestove objave koje su drugi korisnici označili kao antisemitske.