Twitter alternativa: Mastodon sada ima zvaničnu Android aplikaciju

Mastodon, moderna alternativa Twitter-u, nakon iOS aplikacije sada je dobila i zvaničnu za Android, na Google Play prodavnici.

Radi se o društvenoj platformi otvorenog koda koja je besplatna i decentralizovana, a pruža iskustvo slično Twitter-u, zbog čega ih u posljednje vrijeme smatraju rivalima.

Mastodon je pokrenut 2016. godine, a danas svojim korisnicima, kojih ima oko 4,4 miliona, omogućava da se pridruže zajednicama kako bi iznijeli stavove i povezali se sa drugima u drugačijim zajednicama. Naime, korisnik može da pretražuje postove i prima obavještenja o novim objavama, ali i da ih šalje drugim članovima zajednice.

Ova društvena mreža koristi platformu ActivityPub otvorenog koda, kakvu je koristila i aplikacija PixelFed, alternativa Instagram-u. Za razliku od Twitter-a, koji ima ograničenje od 140 karaktera, Mastodon dozvoljava poruke do 500 znakova. Njegova prednost su i sloboda i kontrola koju korisnici imaju nad sadržajem koji objavljuju i čitaju.

Takođe, tu su i striktna pravila kojima se zabranjuju nacizam, rasizam, seksizam, ksenofobija i druge vrste diskriminacije. Sve to su razlozi zbog kojih iz dana u dan raste broj korisnika Mastodon-a.

Njegova Android aplikacija ima brojne funkcije, a jedna od njih je i mogućnost sinhronizacije sa tamnim režimom sistema. Oni koji bi željeli da vide kako sve to funkcioniše mogu u Google Play prodavnici da potraže ovu Android aplikaciju.