Turska šalje raketu na Mjesec

Turska planira da pošalje rover na Mjesec do kraja decenije, koristeći raketni motor koji će prvi put biti testiran 2023. godine.

Naime, Rover koji će biti lansiran 2028. ili 2029. godine, polako će sletjeti na Mjesec i prikupljati naučne podatke na površini.

Raketa koja lansira rover biće domaće izrade i koristiće hibridni motor koji se trenutno razvija u Turskoj. Kako bi se osigurala spremnost za lansiranje rovera, prototip rakete odletjeće na Mjesec krajem 2023. godine, ako sve bude išlo po planu. 

„Namjeravamo vlastitim motorom doći do Mjeseca”, rekao je Serdar Hüseyin Yildirim, predsjednik Turske svemirske agencije. „Ali za ovu fazu naša će letjelica biti dovedena u nisku Zemljinu orbitu uz međunarodnu saradnju.”

Turska takođe u narednim godinama planira poslati svog državljanina na Međunarodnu svemirsku stanicu radi provođenja naučnih eksperimenata, a rade i na uspostavljanje lokalne turske svemirske luke.

Detalji proračuna svemirskog programa još uvijek nisu otkriveni. Taj program bi omogućio da se Turska pridruži nekolicini zemalja koje samostalno izvode složene projekte istraživanja svemira. 

Inače, Turska je pokrenula svoju svemirsku agenciju 2018 godine. Taj potez je u to vrijeme bio kritikovan jer se dogodio usred ekonomske krize.