Tržište čipova sve stabilnije

Jedan od zapaženijih problema koji su došli sa ekonomskom krizom uzrokovanom zbog mjera protiv epidemije Covid 19 je i svjetska nestašica čipova.

Na sam pomen čipova vjerovatno je prva asocijacija procesor za računare ili telefone. Međutim, njihova upotreba je znatno rasprostranjenija. Među prvima koje je pogodila nestašica čipova bila je automobilska industrija, što je neke proizvođače dovelo do smanjenja proizvodnje i zaustavljanja rada u pojedinim tvornicama.

Nestašica se dalje proširila i na industriju pametnih telefona, računara konzola za video igre, potom i frižidera, mašina za pranje veša i posuđa, televizora… Praktično svih električnih uređaja.

Kompanije iz različitih sektora tržišta danas prijavljuju da polako dolazi do stabilizovanja situacije sa nestašicom čipova.

Takve informacije prijavljuju kompanije iz različitih industrija, poput Hyundai koji je proizvođač automobila, ABB koji proizvodi fabričke robote, te Electrolux koji proizvodi frižidere.

Oni u u svojim izvještajima primjećuju da se nestašica čipova polako stabilizuje i da se situacija poboljšava, premda problem nije u potpunosti riješen.

Poboljšanje tokom druge polovine godine očekuje i mobilni sektor, pa tako iz Nokia-e takođe stižu optimistične izjave po ovom pitanju. Ova kompanija je tokom drugog tromjesečja saopštila o problemima u dostupnosti čipova potrebnih za proizvodnju telefona.

Ostaje da se vidi kako će se situacija razvijati do kraja godine, ali ohrabruju izjave iz kompanija da se situacija u segmentu dostupnosti čipova poboljšava.