Trospratni AWWA Sky Whale kao luksuzni leteći hotel

Mnoga čuda smo do sada vidjeli u avio-industriji, ali koncept aviona AWWA Sky Whale je nešto što je u svakom slučaju posebno.

Ovaj ogromni avion predstavljaće najviše što se nudi po parametrima tehnologije, performasi, luksuza, ali i održivosti. Koncept je osmislio dizajner Oscar Vinals, a predstavljen je u Kuvajtu na izložbi o budućnosti transporta.

Cijeli projekat nazvan Sky Whale zamišljen je kao model na kojem bi se zasnivala budućnosti avionskog transporta. Naglašeno bi se zasnivao na ekološki prihvatljivim tehnološkim rješenjima koja bi nudila maksimalne performanse.

Sky Whale načinjen je od kompozitnih vlakana, legura, karbonskih nanocijevi, optičkih kablova, motora na hibridni i električni pogon, aktivnih krila, trupova, posebnih prozora sa VR tehnologijom. Takođe, avioni bi imali solarne ćelije u strukturi stropa pomoću kojih bi prikupljali energiju.

Avion bi imao inovativni hibridni turbo-električni pogon koji bi bio omogućen razvojem nove tehnolgije baterija. Krila su duža od konvencionalnih i ispod njih je ugrađena turbina, smještena blizu trupa, koja usmjerava protok vazduha i turbulencije za proizvodnju struje za hibridne motore.

Avionski motori bi mogli koristiti upravo tu energiju kada bi glavno jezgro motora bilo isključeno. Sve bi kontrolisao fly-by-wire aktivni senzori na površini aviona.

Krila i trup su napravljeni odvojeno, pa bi u slučaju prisilnog slijetanja mogli da se odvoje i smanje štetu.
Sky Whale je dug 76,8 metara, sa planiranom brzinom od 997 km/h i kapacitetom 755 putnika.

Suštinski to je luksuzan leteći hotel čiji je prostor podijeljen u tri klase: turističku, biznis i prvu klasu. Ona najluksuznija klasa bi čak imala otvoren pogled ka nebu kroz strop. Cijeli avion svojim oblikom podsjeća na kita, kako mu i sam naziv kaže.