Tronožni robot pomaže astronautima

Ovaj robot bi u budućnosti mogao pomoći astronautima na svemirskim stanicama ili u bazama prilikom različitih aktivnosti na održavanju tehnike.

Italijanski istraživači sa instituta IIT (Instituto Italiani di Technologia) predstavili su prototip ovog robota za koji kažu da je revolucionaran u oblasti primjene u svemiru.

Prototip se zove Multi-Arm Relocatable Manipulator MARM i djelimično je finansiran sredstvima Evropske svemirske agencije.

Robot ima tri noge i sposobnost da upravlja većim objektima. Demonstrirano je kako slaže velike ploče teške 12 kilograma i na isti način predviđeno je da manipuliše modulima koji se koriste na svemirskim stanicama i letjelicama. Premještanje predmeta biće primarni posao za koji je robot specijalizovan.

Naučnici kažu da je zahvaljujući činjenici da ima tri noge, a ne četiri, MARM stabilniji i fleksibilniji od sličnih robota sa četiri noge, lakše može da se stabilizuje na jednom mjestu i prihvata i transportuje predmete.

Robot će zbog predviđene namjene u svemiru (osim na stanicama, može da bude korišten i na drugim planetama) biti testiran i u okruženju mikrogravitacije ili potpuno bestežinskom stanju.

Opremljen je receptorima i vještačkom inteligencijom koja prepoznaje okolinu i osposobljen je za zadatke bez ljudskog nadzora.

Ako se tokom testiranja pokaže da je 100 odsto osposobljen za sve navedene zadatke, italijanski istraživači nastaviće da razvijaju projekat do finalne verzije.