Traženje iskona: Almažan kuhinja u prirodi

Šuma, zelenilo, zvuk vode koja teče, posude, namirnice… To je scenografija za videe koje snima YouTube kanal Almažan Kitchen.

Kanal vode Boban i njegov bratić Aleksandar Almažan. I da, svi su bili iznenađeni da ovako nešto dolazi iz Srbije. I samo njihovo prezime pomalo zbunjuje, jer je porijeklom iz Španije. Smatra se da su na naše prostore doselili nakon Napoleonovih ratova.

U moru kanala na kojima se snima priprema hrane, oni su odskočili upravo tim detaljem da snimaju u prirodi, čuju se izoštreni zvukovi prirode, sjeckanja noža i vatre, a kadrovi su spori i krupni. Izuzetan osjećaj za vizuelno nosi Boban, koji je akademski slikar i bavi se restauracijom umjetničkih djela.

Dolaze iz Paraćina, ali snimaju po cijeloj Srbiji. Kad govore o uspjehu, napominju da su zvuk vode i vatre u prirodi zvukovi koji su u nama usađeni tokom vijekova razvoja savremenog čovjeka, i na njih reagujemo podsvjesno.

U ovom trenutku Almažan Kitchen napreduje ka četiri miliona pretplatnika i četiri stotine miliona pregleda njihovih snimaka, a kanal postoji od sredine 2015. Pozitivno djeluje što se nisu pretvorili u online prodavnicu koja štanca svoje suvenire, već su se odlučili da prodaju rustične kuhinjske predmete, a prvo su prodavali nož koji je postao njihov zaštitni znak, jer sve sjeckaju njime i proglasili su ga „najboljim na svijetu“.

Ovo je i previše od informacija koje su vam potrebne da biste uživali u ovim malim umjetničkim djelima. Sjedite, opustite se i pustite njihove snimke. Od početka do kraja, nema ubrzavanja!