Threads i Instagram više neće preporučivati politički sadržaj

Threads i Instagram, društvene mreže u vlasništvu kompanije Meta, više neće korisnicima preporučivati politički sadržaj, ali ostavljaju mogućnost za one koje ovaj sadržaj zanima da imaju pristup takvim objavama.

Ističu da im nije cilj da spriječe korisnike da imaju pristup objavama vezanim za politiku, ali da ne žele da im preporučuju takav sadržaj sa profila koji oni ne prate.

Zbog toga ove mreže neće preporučivati sadržaj o politici na mjestima za preporuke na Instagram-u i Threads-u.

Pojašnjavaju da, ukoliko na nekim profilima budu objavljeni sadržaji vezani za društvene teme, izbore… ovaj sadržaj neće ispunjavati uslove za preporuku, ali će njihovi pratioci imati pristup takvim objavama u Feed-u i Stories-u.

Političari ili ljudi koji koriste ove mreže za objave takvog sadržaja moći će da provjere da li ispunjavaju uslove za preporuku njihovog sadržaja i ukoliko ne ispunjavaju da uklone “sporne” postove tipa ili prestanu objavljivati takav sadržaj određeni period, da bi stekli mogućnost preproruke.

Za one koji na ovim društvenim mrežama, ali i Facebook-u, rado prate političke objave postojaće opcija da im one stižu u prostor za preporuke.

Dakle, Meta nastoji izaći u susret svim korisnicima – ne opterećavati “ozbiljnim temama” one korisnike koji su tu samo radi zabave, a s druge strane zadržati i one koji žele da prate dešavanja na domaćoj i svjetskoj političkoj sceni i na neki način učestvuju u njima.