Uskoro ćete moći razdvojiti Instagram i Facebook nalog

Korisnici Facebook-a i Instagram-a iz Evrope uskoro će moći da razdvoje ove mreže, najavila je Meta.

Kako ističu, u planu je da korisnici dobiju više opcija za kontrolu korištenja ovih popularnih društvenih mreža.

Dajući veću kontrolu korisnicima, kompanija pokušava da bude ispred regulatornih zahtjeva DMA (Zakon o digitalnim tržištima Evropske unije). Podsjećamo, cilj DMA je da učini digitalna tržišta pravičnijim i konkurentnijim.

S ciljem ispunjavanja zahtjeva novog Zakona o digitalnim tržištima EU, Meta izdvaja znatne resurse za poštivanje zakona i poboljšanje kontrole korisnika nad njihovim podacima i iskustvima na njenim platformama.

Meta bi uskoro trebala početi slati obavještenja svojim korisnicima na Starom kontinentu s objašnjenjem kako mogu kontrolisati dijeljenje podataka između Instagram-a i Facebook-a.

Korisnici mogu nastaviti povezivati svoje Instagram i Facebook naloge putem Meta-inog portala za upravljanje nalozima ili mogu odlučiti da odvoje naloge, što bi spriječilo dijeljenje njihovih informacija na platformama. Kompanija garantuje da će ključne funkcije i zaštite ostati netaknute.

Dakle, korisnici Facebook Messenger-a imaće dvije mogućnosti – da Messenger ostane povezan sa njihovim Facebook profilom ili da stvore novi, koji nije povezan s Facebook-om. Nezavisni Messenger imaće sve osnovne funkcije kao i onaj vezani za Fecebook, ali neće otkrivati nikakve Facebook podatke korisnika.