Tesla konačno prima rezervacije za svoj električni kamion

Iako je Tesla Semi električni kamion predstavljen 2017. godine, kompanija tek sada prima rezervacije za njegovu kupovinu.

Kako mediji prenose, još nije poznat rok isporuke kamiona, ali se vjeruje da bi ona mogla početi iduće godine. Onaj ko želi da rezerviše ovo vozilo moraće da uplati depozit u iznosu od 20.000 dolara, 5.000 unaprijed, a potom još 15.000 za potvrdu rezervacije.

Početna cijena kamiona trebalo bi iznosi oko 150.000 dolara, što se smatra prihvatljivim, s obzirom na to da ne zahtijeva ulaganje u gorivo i ne zagađuje životnu sredinu.  Tesla Semi ima maksimalan domet od 800 kilometara, te brzo dopunjavanje pomoću Megacharger-a, a brzinu od 0 do 100 km/h postiže za 20 sekundi pod opterećenjem od 3.628 kilograma.

Iako je predstavljen prije pet godina, zajedno sa Roadster-om, lansiranje nije išlo po planu. Kompanija je više puta odlagala proizvodnju, posljednji put zvog nedostatka čipova i ograničenih proizvodnih kapaciteta.

Elon Musk, osnivač i direktor Tesla-e, u aprilu je izjavio da će 2023. biti “velika godina za kompaniju” jer želi pokrenuti proizvodnju kamiona Semi, pickupa Cybertruck i Roadster-a.

Iako poprilično kasni, čini se da u Tesla-i nemaju razloga za žurbu i nervozu, jer im situacija u konkurentskim kompanijama ide u prilog. Naime, američki proizvođač električnih vozila Nikola pojačava proizvodnju električnog polu-kamiona, a električna vozila brenda Freightliner nisu baš ostvarila preveliki uspjeh.

Prepoznatljivog imena, Tesla Semi električni kamion ima veliku šansu za osvajanje tržišta.