Telegram dobija grupne glasovne razgovore

Messenger aplikacija Telegram, sa skoro 500 miliona korisnika, dobija grupne glasovne razgovore koji će biti ostvarenje slično Discord room platformi.

Glasovne opcije su sada dio postojećih tekstualnih dopisivanja, a funkcionišu na principu trajne opcije razgovora sa prijateljima ili porodicom. Kako će biti stalno dostupni, korisnik će sada moći ući u razgovor ili izaći po želji, kao što bi uradio na Discord room platformi ili tokom klasičnog poziva.

Telegram trenutno podržava nekoliko hiljada korisnika, tako da će i veće grupe, poput događaja uživo, uključivati glasovne opcije razgovora.

Nova opcija se pojavljuje na vrhu postojećeg razgovora u grupnom chat-u, i ako se pokrene, ona omogućava bilo kome da se uključi u razgovor. Na desktop verzijama za Windows ili Mac takođe će postojati opcija uključenja u ove razgovore sa podešavanjima mikrofonskog ulaza.

Takođe, tu je i korisni glasovni chat za Android, koji korisniku pruža uvid o tome ko trenutno govori, ali i isključuje opcije kada program radi u pozadini.

Trenutno su opcije grupnih razgovora fokusirani na audio, ali kompanija najavljuje da će u narednim sedmicama ponuditi i video opciju.