TED Talk: Žene i finansijska nezavisnost

U duhu ideja vrijednih širenja, Rachana Ranade, poznata i kao jutjuberka, predavač i računovođa, održala je svoj govor na TedTalk.

Rachana počinje svoj govor tako što daje kratak uvod o broju žena u finansijskim oblastima uz pomoć primjera oglasa, zatim govori kako je počela da ulaže nakon što ju je porodica motivisala na isto. Predlaže da bi to trebalo da bude dužnost roditelja da motivišu djecu za ulaganje.

“Jedna anketa je pokazala da samo 33 odsto žena donosi nezavisne odluke o ulaganjima. Kada su ove žene koje donose te odluke pitali kako ste to postigle, anketa je pokazala da 24 odsto to čine jer su ih roditelji na to ohrabrivali, a 33 odsto jer su ih supružnici ohrabrivali. Ista studija je pokazala da postoji psihološka blokada koja sprečava druge žene. Skoro polovina žena kaže da misle kako nemaju ideju u šta da investiraju”, kaže Ranade.

Zatim ona opisuje ulaganje kao ne kratkoročni plan profita, već kao dugoročni plan, definitivno postoje rizici, ali je dugoročno korisno. Takođe ne postoji starosna granica za početak ulaganja, zaključuje ona navodeći primjer svog YouTube kanala CA Rachana Phadke Ranade, koji je pokrenula 2015. godine i koji ima više od 3,5 miliona pretplatnika.

Cijeli govor možete pogledati u videu:

Izvor: YouTube video