TED Talk: Zašto je umjetnost alat za nadu

JR je francuski fotograf i ulični umjetnik koji sebe definiše kao photograffeur, što je kombinacija riječi koje označavaju fotografa i grafiti umjetnika.

Govoreći na Ted Talk, rekao je da se njegov posao umjetnika bavi ljudima, i da on u stvari, radi na zbližavanju ljudi.

“Ja takođe volim zidove. I znam da zidovi treba da nas dijele, ali mislim da sam našao način da koristim zidove da nas spoje. I ovo sam pokušao na različitim mjestima. U Izraelu, Palestini, prije 15 godina sam, sa mojim prijateljem Markom, fotografisao Izraelce i Palestince koji rade isti posao i onda ih zalijepio u izraelskom i palestinskom gradu, a ljudi nisu mogli ni da prepoznaju ko je ko”, rekao je JR, što je pseudonim iza kog se krije njegovo ime Jean-René.

On je navodio druge primjere svojih angažovanih performansa i umjetničkih djela, za koje vjeruje da su podstakli ljude da svijet oko sebe vide drugačije.

“Svaki put kada radim projekat, pitam se: može li umjetnost da promijeni svijet? I nikad zapravo ne znam kako projekat počinje. Prije nekoliko godina me je zvao prijatelj i rekao: Ti voliš zidove, zašto ne bi napravio neki projekat u zatvoru? Znam da je to puno papirologije i nisam bio siguran, ali onda sam rekao – znaš šta, oblijepiću cijeli zatvor!”, prisjeća se.

Čitav govor možete pogledati u videu.