TED Talk: Prigrlite svoju neobičnost

Simpatična Indijka Arushi Kapoor, urednica u kompaniji za digitalne medije ScoopWhoop, koja svoje „neobičnosti“ predstavlja i na YouTube-u i Instagram-u pod nazivom Curlmoohi, u govoru na TED Talk-u priča o pomalo neobičnoj temi – našoj cjeloživotnoj borbi da budemo „normalni“.

Naime, koliko god to zvučalo besmisleno, već u prvim minutama njenog izlaganja shvatamo da je u pravu, da je istina da smo svi mi posebni, a da često svoje posebnosti krijemo od drugih jer se plašimo da je to naša slabost ili mana.

Ova djevojka podsjeća nas da smo kao djeca bili svojeglavi, maštoviti, jedinstveni i čudesni, ali da se odrastanjem nameće potreba da budemo kao drugi, da se stopimo, da govorimo ono što naša okolina ili poslodavac želi da čuje, a ne ono što zaista mislimo.

Kako bi nas uvjerila da su naše neobičnosti zapravo ono što nas krasi, što nas izdvaja od drugih, čime zavodimo i „na šta padamo“, navodi i primjere slavnih ličnosti, poput glumice Lisae Kudrow koja u seriji „Prijatelji“ igra Phoebe i koja je publiku osvojila baš tom svojom neobičnošću.

Arushi Kapoor nas podsjeća da je naš život samo mali trag u vremenu i da treba da budemo iskreni prema sebi, da zavirimo u sebe i uvjerimo se da se u nama nalazi toliko puno ideja, priča, mašte i jedinstvena kolekcija životnog iskustva. To je naša neobičnost i posebnost koju trebamo da prigrlimo. Pogledajte ovaj TED Talk video, poslušajte njene riječi, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.