TED Talk: Prestanite da sumnjate u sebe i idite za onim što zaista želite

Mario Lanzarotti, jedan od motivacionih govornika predstavljenih na TED Talk-u, ističe da je normalno sumnjati u sebe, ali ne i dozvoliti da ta sumnja postane naša kočnica u životu.

On na ličnom primjeru pokazuje kolika je opasnost tog snažnog osjećanja sa kojim se svakodnevno susrećemo, koje može biti sjajna motivacija, ali i veliki kamen spoticanja. Priča kako je u mladosti želio da postane pilot, jer mu se dopadala ideja da nosi uniformu, ima mnogo novca i bude okružen lijepim ženama. Privlačio ga je taj status, ne i sam posao, što je kasnije shvatio.

Pošto ga je pred početak obuke strašno mučila sumnja da je to za njega „preveliki zalogaj“, da nije na nivou svojih vršnjaka koji su željeli da se bave istim poslom, taj strah priznao je jednom pilotu, čiji mu je savjet promijenio život. Naime, pilot mu je rekao da se svako suočava sa sumnjom u sebe, ali će samo dovoljno hrabri koji to priznaju bliskim ljudima naći podršku i snagu da to prevaziđu i krenu naprijed. U to se i sam uvjerio nakon što je odustao od studija i priznao porodici da je pogriješio. Njihova podrška vratila mu je samopouzdanje i oslobodila ga “crnih misli”.

Lanzarotti, koji danas pomaže ljudima da promijene način razmišljanja i pokrenu posao iz snova, ističe da je druga ključna stvar ljubav prema sebi. Poručuje da smo, ako volimo i cijenimo sebe, nezaustavljivi.