TED Talk: Prednosti sanjarenja  

U videu „ Prednosti sanjarenja“ objavljenom na TED Talk-u Elizabeth Cox analizira proces sanjarenja kroz um tinejdžera.

Istraživanja pokazuju da ljudi između trećine i polovine budnih sati provedu sanjareći. To nekima može zvučati kao veliko gubljenje vremena, ali naučnici smatraju da ono ima svrhu.

Cox navodi primjer maštanja tinejdžera koji zamišlja kako će postati vrsan sportista, treniraće svakodnevno, osvajati prvenstva i čak pobijediti na Olimpijskim igrama.

Istraživanja su pokazala da, kada um počne da luta, aktiviraju se različita područja mozga i to znači da tokom sanjarenja mozak zapravo nije „isključen“.

Zaključeno je da um može odlutati na uznemirujuća mjesta, poput misli o problemima, ali i do neutralnih, svakodnevnih stvari, poput planiranja ostatka poslijepodneva. Zanimljiv je trenutak kada lutanje pređe u područje slobodno pokretnih asocijativnih misli, koje ne usmjeravamo svjesno.

Ta vrsta lutanja uma povezana je sa povećanjem ideja i pozitivnih emocija, a dokazi sugerišu da sanjarenje može pomoći ljudima da zamisle načine da postignu svoje ciljeve i upravljaju odnosima i društvenim situacijama, što potvrđuje da „bijeg od stvarnosti“ nije gubljenje vremena.