TED Talk: Potraga čovječanstva za kosmičkom istinom

Književnica i mislilac Maria Popova u videu objavljenom na TED Talk-u govori o tome kako je čovječanstvo upoznavalo svemir.

Popova, koja je 1984. godine rođena u Bugarskoj, a danas živi u Americi, povezuje uspjehe Henriette Swan Leavitt, Edwina Hubblea i Tracy K. Smith i stvara zadivljujuću priču o potrazi čovječanstva za kosmičkom istinom.

Na početku svog govora navodi kako je Henriette Swan Leavitt promijenila naše shvatanje univerzuma i mnogo prije nego su žene mogle da glasaju. Ispričala je kako je Henriette arhivirala fotografske ploče u opservatoriji Univerziteta Harvard, analizirajući 2.000 zvijezda, i tada je počela da primjećuje vezu između njihove svjetlosti i uzroka njihovog treptanja. Ta veza je omogućila mjerenje udaljenosti zvijezda po prvi put.

Popova zatim govori i o Hubbleu, koji je svoju strast prema zvijezdama pretvorio u formalno proučavanje i otkrio dvije revolucionarne činjenice o univerzumu: da je mnogo veći nego što smo mislili i da postaje sve veći svakog trena. On je, takođe, napravio spiralnu ekspoziciju Andromede, za koju se tada smatralo da je jedna od spiralnih galaksija Mliječnog puta…

Istovremeno, još jedan mladi naučnik došao je na radikalnu ideju, da upotrijebi raketnu tehnologiju, odnosno da montira ogroman teleskop i lansira ga u Zemljinu orbitu. Bile su potrebne još dvije generacije naučnika da bi taj teleskop postao stvarnost. Svemirski teleskop Hubble postao je jedan od najvećih i najsvestranijih teleskopa. Pogledajte video i poslušajte ovu zanimljivu priču.