TED Talk: Posao nije tvoja porodica

Mi smo kao porodica, fraza je koju ljudi često govore na poslu u razgovoru sa kolegama i nadređenima, što Gloria Chan Packer, edukator mentalnog zdravlja, smatra potpuno pogrešnim.

U govoru na TED Talk-u govori upravo o tome da posao ne može biti naša porodica i da tolika posvećenost i poistovjećivanje saradnika sa članovima porodice najčešće govodi do izgaranja.

“To je počelo sa pozitivnom namjerom i imalo je pozitivan ishod. Međutim, ono što je daleko manje prepoznato i o čemu se raspravlja je kako nazivanje posla našom porodicom zapravo može biti prilično štetno za naše mentalno i emocionalno zdravlje, a da to ne znamo”, navodi ona.

Priča kako je i sama ranije gradila karijeru u menadžmentu i toliko ulagala u taj posao da je vremenom počela da misli da je posao njen identitet i sva njena vrijednost, što je šokiralo njenog muža, koji joj je rekao da to što govori nije istina i da ne treba tako da razmišlja.

I sama je, kaže, vremenom shvatila da će je tolika posvećenost koštati zdravlja, jer je iscrpljenost bila sve veća, a migrene sve češće, tako da je trebalo da ode na bolovanje, što nije mogla ni da zamisli. Odsustvovati s posla, to joj  se činilo nemogućim.

Međutim, uvidjela je da griješi i sada to pokušava da uvjeri i druge ljude koji smatraju posao porodicom i kojima je posao smisao života.

Poslušajte njen govor: